Hoppa till innehåll

Laddningstid WordPress-webbplats – Få en snabbare hemsida

Laddningstid på webb handlar om hur snabbt en webbplats laddar, alltså hur länge användaren behöver vänta innan exempelvis startsidan har laddat klart. Ingen gillar en långsam webbplats, här är guiden på hur du får din webbplats att ladda blixtsnabbt!

Varför är laddningstider viktiga för din webbplats?

Laddningstiderna är viktiga av två huvudanledningar:
Webbplatsens besökares upplevelse: ingen tycker om en långsam webbplats. Många undersökningar har gjorts och alla talar samma språk, besökare lämnar långsamma hemsidor, man orkar helt enkelt inte vänta. Ofta talas om 3 sekunder, min uppfattning är att man behöver sikta högre, vi strävar alltid att hålla oss under 1 sekunds laddningstid på startsidan.

Sökmotoroptimering (SEO): Google vill ge besökare bra rekommendationer och eftersom ingen gillar en långsam webbplats premierar Google snabba webbplatser. Laddtider har varit en rankingfaktor i över 10 år och för varje uppdatering som Google släpper blir det tydligare att laddtid är viktigt.

Börja med att mäta laddningstiderna

En bra start är att kolla nuläget på webbplatsen. Vi använder framförallt två verktyg när vi kollar laddningstider på webbplatser:

  • Pagespeed insights (Google). Google har ett eget verktyg för att mäta laddningstider och eftersom Google är en av våra målgrupper när vi pratade om syftet med att förbättra laddningstiderna känns det rimligt att fråga vad de tycker. Google Pagespeed mäter både för mobil och dator och man kan få en poäng mellan 0 och 100 där 100 är bäst. När jag skriver den här artikeln har wimhallkel.com 93 på mobil och 96 på dator, helt klart godkänt. I rapporten som man får ut finns många ledtrådar till vad som behöver göras för att laddningstiderna ska bli bättre, läs dem.
  • Pingdom Website Speed Test. Solarwinds verktyg Pingdom har en hel drös med bra verktyg, men i det här fallet använder vi deras hastighetstest. Här är det viktigt att testa från en plats som ligger så nära där webbplatsens målgrupp befinner sig, eftersom våra kunder främst är i Sverige använder vi Frankfurt som plats att testa från. Från Pingdom får man ut laddtiden i sekunder där vi ska försöka hålla oss under 1 sekund. Sidans storlek är intressant, den skvallrar ofta om man har stora tunga bilder etc som behöver tas om hand. Lite beroende på vilken typ av webbplats man har bör man liggar under 1mb. Antal requests berättar om man behöver använda cache, se över vilka plugins som används etc.

Optimera webbplatsens bilder

Bilder är generellt stora och tunga och behöver optimeras för webb. Man kan optimera bilder på många sätt, det bästa är att spara ut bilderna i rätt format och upplösning från början. Så ser verkligheten tyvärr ofta inte ut utan man tar sina bilder direkt från datorn och laddar upp dem på webbplatsen och hoppas att WordPress på något magiskt sätt ska fixa allt. Eftersom vi vet att de flesta vill att detta ska gå automatiskt (vi också) så använder vi ett plugin som optimerar bilderna direkt vid uppladdning eller i bulk i efterhand.

Det finns ett antal olika plugin för att komprimera bilder ex Imagify och Smush. Båda pluginen har en gratis och en premium -version. Vi har tidigare använt Smush men har numera gått över till Imagify som vi tycker är både effektivt och prisvärt.

Minska antalet teman och plugins

Teman och plugins bygger ut WordPress med utseende och funktionalitet. Här är rekommendationen att bara ha kvar det som verkligen används och inte slänga på teman och plugins bara för skojs skull.

  • Teman. Normalt rekommenderas att ha huvudtemat man använder + 1 av WordPress standardteman som reserv. Alla andra teman ska slängas.
  • Plugins (tillägg). Plugins är ett enkelt sätt att utöka funktionaliteten på webbplatsen men ju fler plugins man lägger till desto mer requests får man och webbplatsen blir tyngre. Välj därför plugins med omsorg och städa bort (inaktivera och radera) plugins som inte används.

Aktivera cache på webbplatsen

Varje gång en besökare går in på en sida på hemsidan görs ett anrop till servern. I den anropade sidan finns serverkod som ska köras och databasanrop som ska göras, allt innehåll i WordPress hanteras som standard som dynamiskt trots att mycket av informationen faktiskt väldigt sällan ändrar sig. Lösningen heter cache. Med cache så skapar vi upp statistik motsvarande innehåll till våra i vanliga fall dynamiska sidor. Det betyder att vi slipper köra kod på servern och vi slipper anropa databasen, resultatet av det är att laddningstiden går ner. Detta är förenklat, det finns många olika sorters cache, lösningar och problem, men grundtanken har vi här.

Cache finns ofta i någon form på webbhotellet, men ofta kan man behöva komplettera med en cachelösning som vi lägger in direkt i WordPress. Naturligtvis finns det plugin som hanterar cache och det är också den enklaste lösningen att komma framåt, installera ett plugin som aktiverar cache av olika slag på webbplatsen.

Vi brukar oftast använda ett plugin som heter WP Fastest Cache. Pluginet gör bland annat:

  • Genererar statiska html-filer
  • Minifierar HTML/CSS/JavaScript
  • Kombinerar CSS/JavaScript
  • Aktiverar Gzip-komprimering

Tycker du denna artikel var intressant och vill få löpande uppdateringar från oss?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Uppdatera WordPress, plugin och PHP

Det släpps många uppdateringar till både WordPress och plugins. Uppdateringarna är av olika slag, säkerhetsuppdateringar, nya funktioner, men också optimeringar av koden. Att uppdatera WordPress och plugins regelbundet är en stark rekommendation, inte bara för laddningstiderna av webbplatsen. Antingen kan man uppdatera själv, läs i så fall gärna vår guide i att uppdatera WordPress. Eller så kan man ta hjälp genom ett serviceavtal där vi tar ansvar för alla uppdateringar. Läs mer om serviceavtal!

En annan sak som är viktig att uppdatera är PHP. PHP är ett serverspråk som WordPress är byggt i. Alla serveranrop passerar PHP och det släpps regelbundet uppdateringar till PHP. Det är stora skillnader i laddningstid på äldre och nyare versioner av PHP. I skrivande stund finns PHP 8.1 och rekommendationen är att minst ha PHP 8.0. Här finns aktuell information om vilka versioner av PHP som finns, och om de är utdaterade eller inte. Att uppdatera PHP kan vara så enkelt som ett knapptryck, men det kan också ställa till en hel del problem, beroende på om alla plugins som webbplatsen använder är uppdaterade till att stödja den nya versionen av PHP, kolla innan och ta backup innan uppdatering av PHP.

Välj en bra hosting/webbhotell

Webbhotellet är avgörande för om du ska lyckas med optimeringarna av webbplatsen. Om man har en dålig hosting från början hjälper inte alla ansträngningar i världen. Vi tänker inte göra någon större jämförelse mellan olika webbhotell men för att veta om det är ett problem kan man kolla på värdet ”Minska serverns första svarstid” som kan kolla upp i Googles Pagespeed Insights. Om den varningen kommer upp kan det vara värt att se över din hosting men även vilken DNS-tjänst som används.

Vi erbjuder två typer av hosting:

  • Webbhotell. Med webbhotell är man i en delad miljö och delar resurser med andra webbplatser. Webbhotell fungerar bra för mindre webbplatser som inte är affärskritiska.
  • VPS. VPS är en virtuell server där man har ensamrätt om sin prestanda, man kan enkelt skala upp och ned resurser vid behov. Vi rekommenderar VPS till alla som tycker att webben är viktig.

Läs mer om våra hostingtjänster!

… och mät laddningstiderna igen

Nu har du fått lite information om vad man kan tänka på för att förbättra laddningstiderna på en webbplats byggd i WordPress. Det finns naturligtvis många fler delar som kan optimeras, men här är några stora pusselbitar.

Vid alla förändringar som man gör i sitt arbete är min rekommendation, mät laddningstiderna vid varje test, så ser man vilken effekt varje åtgärd har. Lycka till!

Hör av dig om du vill prata vidare om laddningstider!

Vill du få uppdateringar från oss?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.